Als ik bij mijn vriend een tientje leen, en hij zegt hou dat geld maar dan geeft hij mij een tientje.

Als ik een tientje bij mijn vriend leen, en hij zegt zie maar wanneer ik het terug krijg, dan heb ik een tientje schuld. Als hij dan na een paar maanden zeg ik krijg nog een tientje van je dan zeg ik weet ik  mag ik kon toch zien wanneer ik het terug gaf, of ik kan het geven omdat ik het vergeten ben. Wat de schuld is, is duidelijk en ook dat de betalingstermijn niet duidelijk was waar we beide schuld aan hebben,  wat dan niet een geldelijke schuld is maar een aandeel in de situatie. 

Als ik een voorschot betaal aan de energieleverancier dan is er geen sprake van schuld, ik krijg wanneer er bekend is wat ik werkelijk heb verbruikt geld terug,  of zoals ik moet dan alsnog heel veel bij betalen en tref een betalingregeling om het in termijnen te betalen,  dan heb ik wel een schuld,  maar dat maakt mij geen fraudeur. Ik heb dan gedacht dat ik veel minder verbruikte dan ik werkelijk deed.

Wanneer we gaan kijken waarom ik zoveel verbruik en de buren blijken energie af te tappen zijn deze week fraudeurs en kunnen we het bedrag op hen verhalen maar strikt genomen als zij dat niet betalen, blijft de schuld bij mij staan. Dan kan de energieleverancier zeggen die hoeft u niet te betalen en wordt deze kwijtgescholden.

Als blijkt dat men 2 adressen heeft verwisseld en ik voor een villa met zwembad en sauna betaal,  dan word ik gecompenseerd,  ik had immers geen schuld.  Niet geldelijk en niet persoonlijk. 

 

Schuld heeft dus meerdere betekenissen en juist in de journalistiek zou je verwachten dat men de woorden zorgvuldig kiest. Want lezers interpreteren woorden vaak goed. En dat gebeurd nu dus ook. Waardoor het slachtoffer nog steeds niet als slachtoffer gezien wordt. 

Het had de journalistiek gesierd als ze de juiste benamingen hadden gebruikt. 

Het kabinet gaat de gedupeerde van de toeslagen affaire compenseren. Want de meeste gedupeerde hadden helemaal geen schuld. Niet persoonlijk en niet geldelijk. De ambtenaren werkzaam bij de belastingdienst en in het kabinet wel. Deze mensen hebben schuld.

Het zit allemaal in de zin